Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu gereği her yıl 1 Aralık’ta başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan itibarıyla sona erdi. Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar için geçerli olan uygulama, illerin iklim koşullarına göre valilikler aracılığıyla da uzatılabiliyor.

Kış lastiği denetimleri, sadece Bakanlık personeliyle sınırlı değil. Emniyet, jandarma, sınır kapılarındaki Ticaret Bakanlığı birimleri ve belediye ekipleri de kurallara uyulup uyulmadığını denetliyor. Kurala uymayanlara ise idari para cezası kesiliyor.

Kış Lastiği (3)Yazın Kış Lastiği Kullanmayın!

Uzmanlar, yaz mevsiminde kış lastiği kullanılmasının ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yüksek performans gösteren kış lastikleri, sıcak havada aşırı ısınma ve erken aşınma gibi problemler yaratıyor. Bu da hem yol güvenliğini tehdit ediyor hem de yakıt tüketimini artırıyor.

Ayrıca, mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı çevreye daha fazla karbon salımı anlamına geliyor. Sürücülerin hem güvenlik hem de çevre açısından mevsim lastiklerini zamanında değiştirmesi önem taşıyor.

Yeni Tüketici Yönetmeliği Bugün Yürürlükte! Yeni Tüketici Yönetmeliği Bugün Yürürlükte!

yaz kış lastikçi lastikLastik Değişimi Cebe de Yansıyor

Yazlık lastiklere geçişin cüzdan boyutu da var. Jant boyutuna göre değişen lastik sökme-takma ücretleri şöyle:

  • 13-14 inç: 800 TL

  • 15-16 inç: 1000 TL

  • 17 inç: 1250 TL

  • 18 inç: 1500 TL

  • 19 inç: 1700 TL

  • 20-21 inç: 2000 TL

Ayrıca, "lastik oteli" hizmeti de dört lastik için aynı ücret üzerinden sunuluyor. Bu hizmette sürücüler lastiklerini uygun koşullarda saklayabiliyor.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı