Her yıl 1 Nisan’da dünyanın dört bir yanında şakalar, muziplikler ve eğlenceli aldatmacalar gündeme damgasını vuruyor. Peki, bu geleneğin kökeni nereye dayanıyor? En yaygın kabul gören hikaye, 16. yüzyıl Fransa’sında yaşanan bir takvim değişikliğine uzanıyor. 

1 Nisan (3)Takvim Değişikliği ve "Nisan Balıkları"

1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldı. Ancak bu değişikliğe uyum sağlamayanlar veya haberi olmayanlar, eski geleneğe bağlı kalarak 1 Nisan’ı yılın ilk günü olarak kutlamaya devam etti. Bu kişiler, zamanla şaka konusu haline geldi. 

Yeni takvime geçenler, 1 Nisan’ı hala yılbaşı kabul edenlere "Nisan Balığı" (Poisson d’Avril) veya "1 Nisan Aptalları" diyerek çeşitli şakalar yapmaya başladı. Bu eğlenceli alışkanlık, yıllar içinde Avrupa’ya yayıldı ve "April Fools’ Day" (Nisan Aptallar Günü) olarak anılmaya başlandı. 

Milyarder Bill Gates Tarih Verdi, ''2035 Yılında Egemenliğimiz Sona Erecek'' Milyarder Bill Gates Tarih Verdi, ''2035 Yılında Egemenliğimiz Sona Erecek''

1 Nisan (2)Günümüzde 1 Nisan! Medyadan Sosyal Hayata Şakalar

Geleneksel olarak 1 Nisan’da insanlar birbirlerini kandırmaya çalışır, şakacıktan yalanlar söyler ve eğlenceli tuzaklar kurar. Şakayı anlayan taraf ise "1 Nisan!" diyerek gülüşmelerle bu geleneği sürdürür. 

Medya da bu geleneğe kayıtsız kalmadı. Gazeteler, televizyonlar ve dijital platformlar, gerçek gibi görünen ancak tamamen uydurma haberler yayınlayarak okuyucularını şaşırtmayı sever. Örneğin, geçmişte bazı ünlü yayın kuruluşları, "uçan penguenler" veya "şehir merkezine inen balina" gibi haberlerle okurlarını güldürdü. 

1 NisanFarklı Kültürlerde 1 Nisan

1 Nisan şakalarının kökeni hakkında farklı rivayetler de bulunsa da, Fransa’daki takvim değişikliği en çok kabul gören açıklamalardan biri. Günümüzde Hindistan’dan ABD’ye, Türkiye’den Japonya’ya kadar pek çok ülkede benzer şekilde kutlanan bu özel gün, insanları gülümsetmeye ve neşelendirmeye devam ediyor. 

Kaynak: Wikipedia