NASA, astronotların Ay'da ve uzun süreli uzay görevlerinde ürettiği dışkı, idrar ve kusmuk gibi atıkları geri dönüştürmeye yönelik çözüm arayışında "LunaRecycle" adlı bir yarışma başlattı. Yarışma, uzayda biriken atıkların gelecekte nasıl işlenebileceği konusunda yenilikçi fikirler üretmeyi amaçlıyor.
NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, gezegenimizin etrafında 10.000'den fazla uydu ve 100 trilyondan fazla uzay çöpü bulunuyor. Apollo görevlerinden kalma tam 96 torba insan atığı ise şu anda Ay yüzeyinde bırakılmış durumda. Bu atıklar, uzayda gittikçe büyüyen bir soruna işaret ediyor. Uzaydaki atıklar temizlenmezse, iletişim araçlarından hava ve meteorolojik değişikliklerin izlenmesine kadar pek çok kritik alanda aksaklıklar yaşanabilir.
LunaRecycle yarışması, uzayda biriken atıkların gelecekte daha verimli bir şekilde işlenmesi ve geri dönüştürülmesi hedefiyle başlatıldı. Kazanan proje, Ay'da kurulması planlanan uzun süreli üslerde kullanılacak bir sistem olarak hayat bulacak.
NASA'nın internet sitesinde, yarışmanın hedeflerinden biri olarak, "NASA, sürdürülebilir uzay keşfi için kararlıdır. Gelecekteki insanlı uzay görevlerinde, katı atık dahil olmak üzere çeşitli atık türlerinin nasıl minimize edileceği ve bunların nasıl işlenip geri dönüştürüleceği konusu büyük önem taşımaktadır. Bu sayede, Dünya'ya geri gönderilmesi gereken atık miktarı da en aza indirgenebilir" ifadeleri yer aldı.
Ayrıca NASA, yarışmanın Dünya'daki geri dönüşüm sistemlerine de ilham verebileceğini belirtti. Uzayda karşılaşılan atık sorunu, dünyadaki çevre sorunlarına çözüm arayışını hızlandırabilir.