Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi birçok kritik kamu kurum ve kuruluşunda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor.

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Ortak Zam Talebi

Görüşmeler, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak taleplerini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmasıyla resmen başlamıştı. Bu süreçte, idari maddelerin büyük bir bölümü üzerinde uzlaşma sağlandı.

İşçi kesimi, 2025 yılı için şu talepleri gündeme getirdi:

  • Günlük en düşük brüt ücretin 1800 liraya yükseltilmesi,

  • Bu artışa ek olarak ilk 6 ay için yüzde 50, ikinci 6 ay için ise yüzde 25 zam yapılması,

  • Ayrıca yüzde 10 oranında refah payı eklenmesi.

Söz konusu talepler üzerine Türkiye Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) maliyet analizlerini sürdürüyor. Analizlerin tamamlanmasının ardından, kamu işvereninin ilk teklifini kısa süre içinde işçi tarafına sunması bekleniyor. Bu teklifin ardından müzakere sürecinin hız kazanması öngörülüyor.

Efsaneler Sahaya Çıktı, Fenerbahçe-Schalke 04 Maçı 2-2 Sona Erdi Efsaneler Sahaya Çıktı, Fenerbahçe-Schalke 04 Maçı 2-2 Sona Erdi

Toplu Sözleşme, Memurları ve Özel Sektörü de Etkileyebilir

Kamu işçilerini ilgilendiren bu sözleşme sadece 600 bin işçiyle sınırlı kalmayacak. Toplu sözleşme süreci, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri için de referans niteliği taşıyor. Memurlar için 2026-2027 yıllarını kapsayacak bu kritik görüşmeler, 1 Ağustos’ta başlayacak.

Ayrıca kamu protokolü, özel sektör açısından da önem taşıyor. Başta Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi olmak üzere, özel sektörde yapılacak yeni sözleşmelerde kamu protokolü belirleyici rol oynayacak.

Kaynak: Haber Merkezi