Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bugün başvuruları sona erecek olan yükseköğretim tarihindeki ilk merkezi idari personel yer değişikliği uygulamasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yalçın, sürecin olumlu bir adım olduğunu belirtirken, daha kapsayıcı ve insani gerekçeleri önceleyen bir yer değişikliği mekanizmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Tıkanıklık Aşıldı, YÖK’ün Desteği Önemliydi”

AA muhabirine konuşan Yalçın, üniversitelerde çalışan eğitim ve sağlık hizmet kolu personelinin yer değişikliği taleplerine yönelik uzun süredir çaba gösterdiklerini belirtti. Bu çabaların 6. ve 7. dönem toplu sözleşmelerde kayıt altına alındığını hatırlatan Yalçın, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) konuya başından itibaren olumlu yaklaşımının süreci kolaylaştırdığını ifade etti.

Yalçın, “Yükseköğretim tarihindeki ilk merkezi idari personel hareketliliğinin hayata geçirilmesine olumlu yaklaşıyoruz. Ancak karşılıklılık şartı aranmayan, aile bütünlüğü ve sağlık gibi insani gerekçeleri esas alan daha geniş kapsamlı bir yer değişikliği mekanizması gereklidir.” dedi.

4.500'ü Aşkın Başvuru, Binlerce Talep

Eğitim-Bir-Sen’in geliştirdiği dijital tercih robotu aracılığıyla 4.494 üyenin giriş yaptığını ve 7.742 yer değişikliği talebinin oluşturulduğunu belirten Yalçın, analizlere göre 2.819 personelin karşılıklı eşleşme ihtimali bulunduğunu söyledi.

“Demo” Uygulama Kalıcı Hale Gelmeli

Yalçın, şu anki sistemin yalnızca karşılıklı yer değişikliğini esas aldığını ve üniversiteler arası muvafakat gibi bürokratik engellerin süreci zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:

“Bu uygulamayı bir 'demo' olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu adımın yönergesi ve kriter seti kamuoyuna duyurulmalı. Yer değişikliği talepleri karşılıklılık şartına bağlı kalmaksızın, özellikle aile ve sağlık gerekçeleri dikkate alınarak kalıcı bir sürece dönüştürülmelidir.”

“Aile Yılı” Vurgusu: “Aile Birliği, İş Verimini Artırır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025’i “Aile Yılı” ilan etmesini hatırlatan Yalçın, bu çerçevede kamu çalışanlarının aile bütünlüğünün sağlanmasının önem kazandığını belirtti. “Aile birliği sağlanmayanın iç huzuru olmaz, iç huzuru olmayanın da iş huzuru olmaz.” ifadelerini kullandı.

Kadirli’de Oryantiring Yarışması Ödül Töreni Düzenlendi Kadirli’de Oryantiring Yarışması Ödül Töreni Düzenlendi

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği İçin Standart Talebi

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının da kamu çalışanları açısından önemli bir beklenti olduğunu ifade eden Yalçın, 2021’de alınan “3 yılı geçmemek şartıyla periyodik sınav yapılması” kararının halen tüm kurumlarda uygulanmadığını belirtti.

YÖK’ün inisiyatifiyle 2024 Kasım ayında 73 üniversitede eş zamanlı sınav süreci başlatıldığını hatırlatan Yalçın, bu uygulamanın tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi.

“İcbari Uygulama Şart”

Yalçın, konuyla ilgili şu çağrıda bulundu:

“Bu sınavların keyfiyete bağlı olmaktan çıkarılıp, icbari hale getirilmesini istiyoruz. Tüm kamu kurumlarında 3 yılı geçmeyecek şekilde düzenli olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılmalıdır. Bu, hem personelin kariyer beklentilerini karşılayacak hem de kamu hizmetlerinde liyakati artıracaktır.”

Kaynak: Haber Merkezi