Osmaniye’nin Kadirli İlçesine Bağlı "Karatepe-Aslantaş Yazıtları” UNESCO Tarafından Dünya Belleği Kaydedildi. Osmaniye’nin Kültürel Zenginliği Dünyaya Açılıyor: Karatepe-Aslantaş Yazıtları Uluslararası Kayıtlara geçti.
Daha önce Dünya Belleği Uluslararası Danışma Komitesi tarafından Dünya Belleği Uluslararası Kütüğüne kaydedilmesi tavsiye edilen Karatepe-Aslantas Yazıtları bugün yapılan UNESCO Yürütme Kurulu'nun 221. oturumunda onaylanarak resmen Dünya Belleği Uluslararası Kütüğüne kaydedildi.Karatepe-Aslantaş’ı arkeoloji dünyasında öne çıkaran özelliklerinden biri ÇİFT DİLLİ yazıtlarıdır. Her iki kapısında bulunan bazalt steller ve kabartmalar üzerinde hem Fenike alfabesi ile hem de Luvi hiyeroglifi ile yazılmış metinler bulunmaktadır. Bu dillerdeki en uzun iki dilli metin olan yazıtlar, Luvi hiyeroglifinin çözülmesinde önemli rol oynamıştır.
“Karatepe-Aslantaş Yazıtları, Osmaniye’nin Kültürel Mirasını Dünyaya Tanıtarak UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne Girdi”
2020 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçişi Listesine giren Karatepe Aslantas Arkeolojik Alanının ardından burada yer alan 2.700 yıllık Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtların Dünya Belleğine kaydedilmesi, Osmaniyemizin sahip olduğu Kültür mirasının tescili adına son derece önem arz etmektedir.
Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyen Platformu olarak, Karatepe Aslantas Arkeolojik Alanının, UNESCO'nun iki önemli listesinde yer almasının Osmaniye kültür ve turizmine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyor, sürece katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Osmaniyeli Bürokrat ve Akademisyen Platformu; Osmaniye'nin kültürel mirası açısından büyük bir adım atılmış. Karatepe-Aslantaş Yazıtları’nın UNESCO Dünya Belleği Listesi'ne resmen kaydedilmesi hem bölgenin tarihi değerine uluslararası düzeyde dikkat çekiyor hem de yerel turizmin ve kültürel bilincin gelişmesine katkı sağlayacaktır.