Türk Sineması'nın Duayenleri Keskiner Kardeşler İçin Osmaniye’de Kültürel Miras Köşesi Açıldı.

Osmaniye Kent Müzesi'nde Yeşilçam’ın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner’in Anıları Yaşatılacak.

Türk Sineması’na isimlerini altın harflerle yazdıran Yeşilçam’ın usta yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner adına Osmaniye Kent Müze’sinde “Türk Sineması’nın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner Kardeşler Kültürel Mirasıdır” köşesi oluşturuldu. İçerisinde Keskiner kardeşlerin ödüllerinin, eserlerinin, kitaplarının ve sinema çekimlerinde kullanılan parçaların yer aldığı onlarca eser anıların yaşatılacağı köşede yer aldı.Osmaniye Kent Müzesi’nde Yeşilçam Efsanesi (2)Kültürel anlamda adından sıkça söz ettiren Akdeniz’in incisi Çukurova’nın gözdesi Osmaniye, geçmişten geleceğe köprü olmaya devam ediyor. Selçuklu Mimarisi tarzında oluşturulan Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi de bu anlamda şehre ışık tutarken Türk Sineması’nda önemli yer edinen usta yapımcılar Arif ve Abdurrahman Keskiner kardeşler adına “Türk Sineması’nın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner Kardeşler Kültürel Mirasıdır” köşesi oluşturuldu. Türk Sineması’na isimlerini altın harflerle yazdıran Keskiner kardeşleri adına oluşturulan köşede ödülleri, kitapları, eserleri ve sinema çekimlerinde kullanılan parçalar gibi onlarca eser yer aldı. Kurdele kesilmesiyle birlikte açılışı yapılan köşeyle ilgili katılımcılara bilgi veren Abdurrahman Keskiner, geçmişe dönük anılarını yeniledi.

“ALDIĞIMIZ ÖDÜLLER VE BELGELERİ OSMANİYE’DE YAŞATMAK İSTEDİK”

Programın açılış konuşmasını yapan Abdurrahman Keskiner, “Ağabeyim Arif Keskiner ve benim aldığım ödüller ile belgeleri Osmaniye’de yaşatmak istedik. Sayın Başkanımızdan da rica ettik. Sağ olsunlar kendisi de kabul etti. Açılışımıza geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.Osmaniye Kent Müzesi’nde Yeşilçam Efsanesi (3)“OSMANİYE’MİZ İÇİN TARİHE NOT DÜŞÜLEN BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ”

Konuşmasında geçen yıl vefat eden Arif Keskiner’i de anan Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Yeşilçam’ın Türk Sinema tarihinin belki de ismini altın harflerle yazdıran Abdurrahman Keskiner ağabeyimizin Osmaniye’miz için tarihe not düştüğü bir günü yaşıyoruz. Burada pamuk toplarken burada fıstık yetiştirirken bir sektöre girip sonra da ismini altın harflerle yazdırmak Çukurova insanımızın da ne kadar güzel olduğunu gösteriyor. Arif Keskiner büyüğümüzü de rahmetle anıyoruz. Osmaniye’mizde değer kattıkları için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

“ESERLERİNİ OSMANİYE’MİZE EMANET ETTİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Vali Erdinç Yılmaz ise, “Kıymetli büyüğümüz Abdurrahman Keskiner aldığı ödülleri ve ağabeyi Arif Keskiner ile birlikte Osmaniye Kent Müze’mize bağışladı. Sayın Başkanımızı da teşekkür ediyoruz. Hepimiz için çok değer ifade eden filmler var. Hepimiz Selvi Boylum Al Yazmalım filmini defalarca izlemişizdir. İzlediğimizde de hepimiz kendimizden mutlaka bir şeyler buluruz. Türk Sineması’nın en iyi on film ödülünü almış gerçekten kendileri ile gurur duyuyoruz. Eserlerini de Osmaniye’mize emanet ettikleri için teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.Osmaniye Kent Müzesi’nde Yeşilçam Efsanesi (4)Açılışa Vali Erdinç Yılmaz, Belediye Başkanı İbrahim Çenet ve eşi Ebru Çenet, MHP Osmaniye İl Başkanı Yusuf Çomu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, KAÇEP Başkanı Ayşe Şahin, Abdurrahman Keskiner ve ailesi, Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile davetliler katıldı.

ARİF KESKİNER KİMDİR?

Arif Keskiner, 1 Kasım 1938’de Osmaniye’de doğdu. Abdurrahman Keskiner’in ağabeyidir. İlkokulu ve ortaokulu Osmaniye’de, liseyi de İstanbul’da tamamladıktan sonra İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Otobüs, Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerin prodüktörlüğünü yaptı. Yılanı Öldürseler ve Piano Piano Bacaksız filmlerinin senaryo yazımında yer aldı. ‘Bay Alkolü Takdimimdir’ dizisinin yönetmenliğini yaptı. Birçok filmin de yapımcılığını üstlenen Keskiner, hayatı boyunca birçok kitabı kaleme aldı. Evli ve bir çocuk babası Arif Keskiner, kan hastalığı sebebiyle 12 Mart 2024 tarihinde 85 yaşında vefat etti.

ABDURRAHMAN KESKİNER KİMDİR?

Özgür Özel’in Kızına Yönelik Tehdit Tepki Çekti, “Bu Filmin Sonu Mezarlık Olur” Özgür Özel’in Kızına Yönelik Tehdit Tepki Çekti, “Bu Filmin Sonu Mezarlık Olur”

1941 yılında Osmaniye’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Osmaniye’de tamamladı. Lise eğitimine Osmaniye’de başladı, İstanbul’da bitirdi. 1965 yılında Yılmaz Güney’in menajeri olarak sinema hayatına girerek yapımcılığını üstlendiği ilk film, 1968 yapımı  ‘Seyyithan Toprağın Gelini’ oldu. 1970 yılına gelindiğinde ise, Yılmaz Güney’in hayat hikâyesinden izler taşıyan ‘Umut’ filminin yapımcılığını üstlendi. ‘Umut’, Türkiye’den Cannes Film Festivali’ne katılan ilk film oldu. 1980 yılında Türkiye’den İspanya San Sebastian Film Festivali’ne katılan ilk film olan ‘Hazal’ı çekti. Bu filmle festivalden birincilik ödülü alan Abdurrahman Keskiner, yaklaşık 80 filme imza attı.

Keskiner Kardeşler’in sinema mirası, Osmaniye Kent Müzesi’nde açılan özel köşe ile gelecek nesillere aktarılmaya devam edecek.

Kaynak: Osmaniye Belediyesi