Osmaniye’de Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yıl dönümü, Eğitim-İş Sendikası ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin düzenlediği törenle kutlandı. Törende konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Köy Enstitüleri kapatılmasaydı, bugün eğitimde çok daha ileri bir noktada olurduk” dedi.
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan Köy Enstitüsü binasında gerçekleşen tören, duygu dolu anlara sahne oldu. Eğitim-İş Sendikası Düziçi Temsilciliği, Eğitim-İş Osmaniye Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.
Törende Köy Enstitüleri’nin Mirası Konuşuldu
Tören alanında, Köy Enstitüsü öğrencilerinin yaptığı resimler sergilendi. Yıllara meydan okuyan bu eserler, katılımcıların büyük ilgisini çekti. Ayrıca, tören sırasında ziyarete açık olan Eğitim Müzesi de adeta geçmişe bir yolculuk sundu. Enstitü döneminden kalan ödevler, ders araç ve gereçleri, hem merak uyandırdı hem de katılımcılarda nostaljik duygular oluşturdu. Bu duygusal atmosferde mezunların konuşmaları ise göz doldurdu.
" Onların Kılıcından Bizim Kalemimiz Keskin!"
Eğitim-İş Osmaniye Şube Başkanı Adem Yücel, yaptığı konuşmada, “Köy Enstitüleri 1954’te kapatıldı ve bu karar, Türk eğitim sistemi için büyük bir kayıp oldu. Aradan geçen onlarca yıla rağmen, hâlâ o eğitim modeli kadar sağlam bir sistem kuramadık.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda " Atatürkçüler, Cumhuriyetçiler, Mustafa Kemal'in Öğretmenleri merak etmeyin. Onların kılıcından bizim kalemimiz keskindir!" dedi.
“Bilimden Uzaklaşırsak, Geriye Gideriz”
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise konuşmasında Köy Enstitüleri’nin önemine vurgu yaparak, “Bugün 15 bin öğretmen atamasının branşları açıklandı, ancak emekli, istifa ve vefat sayıları bunun çok altında kaldı. 10 bin kişi sadece 5 branşta, geri kalan 72 branşa ise 5 bin kişi verilmiş. Bu 5branşa önem verip diğer branşları hiçe sayarsanız bilimden uzaklaşırsınız. Bilimden uzaklaştıkça, 85 yıl önce Köy Enstitüleri’nde su kuyusu kazan, arı yetiştiren, bahçesine bakan nesiller yetiştiren Cumhuriyet aydınlanmasından uzaklaşıyoruz. 2025’te hâlâ yağmur duasına çıkıyorsak, eğitim sistemimizde bir yanlış var demektir” dedi.
Özbay, yerel yönetimlerin “Kent Enstitüsü” adı altında yaptığı bazı çalışmaları da eleştirerek, “Bahçesine kümes yapıp iki fidan dikmekle Köy Enstitüleri yaşatılmaz. Köy Enstitüleri, bir eğitim felsefesiydi” şeklinde konuştu.
Duygusal Anlar ve Coşkulu Kutlama
Konuşmaların ardından Eğitim-İş Osmaniye Şubesi, Genel Başkan Özbay’a bir tablo hediye etti. Törende ayrıca, Köy Enstitüleri’nin ilk mezunlarından Bekir Karcı da hazır bulundu. Karcı ile anıların tazelendiği anlar, katılımcıları duygulandırdı.
Program, davetlilerin birlikte yemek yemesi ve yerel müzik grubunun çaldığı yöresel oyun havalarıyla devam etti. Misafirler, davul-zurna eşliğinde halay çekerek Köy Enstitüleri’nin 85. kuruluş yıl dönümünü coşkuyla kutladı.