CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde Niğde’de besicileri ziyaret ederek kurbanlık fiyatlarını yerinde inceledi. Besici Hanifi Güçlüer ile ahırda sohbet eden Gürer, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre %50 arttığını, büyükbaş bir hisse bedelinin 35 bin lirayı aştığını öğrendi.
Yem ve Mazot Fiyatları Uçtu, Faturası Vatandaşa Kaldı
Hanifi Güçlüer, artışın sebebini net koydu:
“Yem, veteriner, mazot, elektrik… Her şey katlandı. Geçen yıl 500 liraya aldığımız yem çuvalı bu yıl 750 lirayı buldu. Arpa 7 liraydı, şimdi 12 lira. Veteriner masrafı ikiye katladı, ilaç fiyatları %200 arttı.”
Güçlüer’in verdiği rakamlar ürkütücü:
-
Geçen yıl büyükbaş hisse fiyatı 25-26 bin TL,
-
Bu yıl 35-36 bin TL bandında.
Vatandaşta Para Yok, Besici de Zorda
Satışların geçen yıla göre durgun olduğunu belirten Güçlüer, “Geçen yıl bu vakitte 15 danayı satmıştık, şimdi 7-8 dana anca gitti. Vatandaşın alım gücü düşüyor,” dedi. Gürer ise et fiyatlarındaki artışa dikkat çekti:
“Geçen sene kilosu 500 TL olan et bu yıl 750 TL. Üretici de dertli, tüketici de. Bu denklemde kimse memnun değil.”
“Bir Dana 3 Yılda Kesime Geliyor”
Besici Hanifi Güçlüer, hayvancılığın zorluğunu şöyle özetledi:
“Bir dananın kesime gelmesi 3 yıl sürüyor. Anne karnında 9 ay, dışarıda 24 ay bakımı. Sürekli yem, sürekli masraf. Meraya çıkarırsak hayvan etlenmez. 12 ay yemle besleniyor. O yüzden maliyetler uçuyor.”
Gürer: “İthalatçı Anlayışla Bu İş Yürümez”
CHP’li Gürer, mera hayvancılığının bitme noktasına geldiğini söyledi:
“Hayvanlar artık hep kapalı alanda, yemle besleniyor. Ahır gideri, mazot, elektrik, veteriner, aşı derken besici ayakta kalmaya çalışıyor. Kamucu bir anlayış, doğru destek politikaları şart. Yoksa ithalatçı zihniyetle kurban kesmek bile hayal olacak.”