Şehir merkezine 40 dakikalık mesafedeki 1 550 metre rakımlı Zorkun Yaylası, karların çekilmesiyle birlikte hafta sonu adeta insan akınına uğradı. Çam ormanlarının içinde gizlenen yayla, hem esnafın hem de doğa tutkunlarının yüzünü güldürdü.
“Tavayı Hazırla, Geliyoruz!”
Sabahın erken saatlerinde Osmaniye merkezinden fırın ve kasaplara düşen telefon trafiği dikkat çekti. Vatandaşlar, “Zorkun tavamı hazırla, öğleye oradayız” diyerek içinde kuzu eti, domates, biber ve sarımsak bulunan meşhur tepsileri sipariş etti. Yaklaşık iki saatlik taş fırın yolculuğundan çıkan tava, daha soğumadan Zorkun pidesiyle bandırılıp bandırılıp tüketildi.
Mangal Dumanı ve Közde Çay
Yayla evlerinde gün boyu tüten mangallar, sucuk ve et kokularını çam reçinesiyle harmanladı. Közde demlenen ince belli çay, stres atmak isteyen ailelerin vazgeçilmezi oldu. Birlik Taksi kooperatifi verilerine göre, hafta sonu seferleri normalin iki katına çıktı.
Esnafın Yüzü Gülüyor
Sezonun “erken açılışı” en çok da yerel esnafın işine yaradı. Yaylada işletmecilik yapan bir esnaf “Kar erkenden çekilince tezgâhımızı açtık, ilk günde 200 tava gitti. Böyle giderse Ramazan Bayramı’ndaki hareketi bile geçeriz” dedi.
Doğaya Saygı
Doğa sporları rehberi Zeynep Sağlam, kalabalık artışının çöp ve kontrolsüz ateş riskini büyüttüğünü hatırlattı: “Yaylaya gelen herkes piknik alanını tertemiz bırakmalı, orman yangınına yol açacak ateşleri mutlaka söndürmeli.”