Özbekistan’ın Taşkent şehrinde yer alan ve Timurlular dönemine ait olan Şahruhiye Şehri Kazı Projesi, uluslararası bir ekip tarafından yeniden başlatılıyor. Türk Tarih Kurumu (TTK), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Özbekistan Bilimler Akademisi Milli Arkeoloji Merkezi ve UNESCO gibi kuruluşların desteğiyle yürütülecek projeye, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ayça Gerçek de bilimsel ekip üyesi olarak katılacak.
2.000 Yıllık Türk Şehri: Şahruhiye
Kazı başkanı Doç. Dr. Tuba Tombuloğlu, Şahruhiye’nin Büyük İpek Yolu üzerinde kurulmuş, Akhunlar, Göktürkler, Karahanlılar, Samaniler ve Timurlular gibi birçok Türk devletine başkentlik yapmış önemli bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı.
"Şahruhiye, yaklaşık 2.000 yıllık bir geçmişe sahip. Milattan sonra 1. yüzyıldan itibaren tarih sahnesinde yerini almış. 1221’de Cengiz Han’ın istilasına direnen şehir, 1392’de Emir Timur tarafından ele geçirilmiş ve oğlu Şahruh’un adı verilerek ‘Şahruhiye’ olarak anılmaya başlanmış."
UNESCO Dünya Mirası Yolunda
Projenin temel hedeflerinden biri, Şahruhiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağlamak. 400 hektarlık bir alana yayılan antik kentin büyük bölümü henüz korunamadığı için Seyhun Nehri’nin tahribatına maruz kalıyor.
"Geçen yılki kazılarda, Emir Timur’un yaptırdığı tahkimat duvarlarını ve bir saray kalıntısını ortaya çıkardık. Bu yıl daha kapsamlı çalışmalarla, Orta Asya’nın en önemli metalürji ve cam atölyelerine ulaşmayı hedefliyoruz."