Londra'da gerçekleşen tarihi bir doğumda, rahmi olmadan dünyaya gelen 36 yaşındaki Grace Davidson, rahim nakli sayesinde sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. 27 Şubat’ta Queen Charlotte's and Chelsea Hastanesi’nde sezaryenle gerçekleşen doğumda, olası komplikasyonlara karşı 20 kişilik bir doktor ve hemşire ekibi görev aldı.
Mucize bebek Amy, 2,06 kilo ağırlığında sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Kuzey Londra'da yaşayan ve diyetisyen olarak çalışan Grace, kızını ilk kez kucağına aldığında gözyaşlarını tutamadı. “Hiç şüphesiz hayatımızın en güzel günüydü. Uzun zamandır anne olmayı arzuluyordum. Bu bir mucize,” sözleriyle duygularını dile getirdi.
Bebeğe, rahmini bağışlayan Grace’in ablası 42 yaşındaki Amy Purdie'nin adı verildi. İki çocuk annesi Amy, sekiz saat süren bir ameliyatla rahmini kardeşine bağışladı ve haftalar süren iyileşme sürecine katlandı. Kendi ifadesiyle bu fedakârlığı, “çifte bebek sahibi olma şansı vermek büyük bir ayrıcalık” olarak değerlendirdi.
Bebeğin göbek adı ise, 17 saat süren zorlu nakil ameliyatını yöneten Oxford Churchill Hastanesi’nden cerrah Isabel Quiroga’dan ilham alınarak belirlendi. Doğum sırasında ameliyathanede bulunan Quiroga, bu onurlandırmayı öğrendiğinde gözyaşlarını tutamadı.
Grace, 19 yaşında MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) sendromu teşhisi almış ve her zaman anne olmayı arzulamıştı. 2015 yılında rahim nakli programına kabul edilen Grace, bu hayalini gerçekleştirebilmek için tam 10 yıl bekledi. İlk olarak annesinden rahim alması planlanmıştı ancak yapılan son kontroller rahmin uygun olmadığını gösterince, ablası Amy devreye girdi.
Çift, ikinci bir çocuk sahibi olmayı da umuyor. Ancak Grace’in bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanmak zorunda kalmaması için rahmin en geç beş yıl içinde alınması planlanıyor.
Womb Transplant UK yardım kuruluşunu kuran Profesör Richard Smith, bu başarıya ulaşabilmek için 26 yıl çalıştı. Kuruluş bugüne kadar rahim bağışlamayı teklif eden 500’den fazla kadınla iletişime geçti. Programa yalnızca İngiltere'de yaşayan, 24 ila 40 yaş aralığında olan ya da embriyolarını 38 yaşından önce dondurmuş olan (bu durumda 42 yaşına kadar) kadınlar kabul ediliyor.
İlk rahim nakli 2000 yılında Suudi Arabistan’da yapılmış ancak komplikasyonlar nedeniyle başarısız olmuştu. 2014 yılında ise İsveçli Malin Stenberg, başarılı nakil sonrası doğum yapan dünyadaki ilk kadın olmuştu. O tarihten bu yana dünya genelinde yaklaşık 100 rahim nakli gerçekleştirildi ve bu işlemlerden yaklaşık 65 sağlıklı bebek dünyaya geldi.