NASA’daki bilim insanları, uzayın derinliklerinde çığır açan bir keşfe imza attı. Samanyolu Galaksisi’nde ilk kez tek başına hareket eden bir kara delik tespit edildi. Yaklaşık 4 bin 958 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu dev kozmik cisim, saniyede 51 kilometre hızla uzayda yol alıyor.

Yaklaşık 7.1 Güneş kütlesine sahip olduğu belirlenen bu kara delik, herhangi bir yıldızla ya da başka bir kara delikle bağlantısı olmadan, kendi başına dolaşıyor. Bu durum, kara deliklerin tespitinde karşılaşılan alışılmış senaryolardan farklılık gösteriyor. Bilim insanları genellikle bu gökcisimlerini, etraflarındaki yıldızlara olan etkileri ya da diğer kara deliklerle olan etkileşimleri sayesinde keşfedebiliyor. Ancak bu özel kara delik, “kütleçekimsel mikromercekleme” yöntemiyle fark edildi.

Hindistan-Pakistan Krizi Derinleşiyor! 8 Ölü, 35 Yaralı! Hindistan-Pakistan Krizi Derinleşiyor! 8 Ölü, 35 Yaralı!

Arkasında bulunan bir yıldızdan gelen ışığı geçici olarak bükerek mercek görevi gören kara delik, ilk kez 2011 yılında Optik Yerçekimsel Mercek Deneyi (OGLE) ve Astrofizikte Mikro Mercek Gözlemleri (MOA) projeleri kapsamında tespit edildi. Keşif, o zamandan bu yana bilim dünyasının merceği altında bulunuyordu.

Hubble Uzay Teleskobu, bu olağanüstü gök olayını anlamak amacıyla 6 yıl boyunca 8 ayrı gözlem gerçekleştirdi. Ayrıca 16 farklı teleskoptan elde edilen fotometrik veriler detaylı şekilde analiz edildi. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Hubble gözlemleri ve güncellenmiş fotometrinin eklenmesiyle yaptığımız revize edilmiş analiz, daha yüksek doğruluk oranına sahip ancak önceki ölçümlerimizle ve merceğin yıldız kütleli bir kara delik olduğu sonucumuzla tutarlı sonuçlara ulaşıyor" ifadelerini kullandı.

Bu keşifle birlikte, uzayda tek başına dolaşan kara deliklerin varlığı ilk kez doğrudan doğrulandı. Bilim insanları, evrende benzer şekilde izole biçimde dolaşan daha birçok kara deliğin bulunabileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi