Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan Eğitim Bakanı Halid Makbul Siddiqui'nin İslamabad'da düzenlenen Uluslararası Konferans'a daveti üzerine katıldı. Çok sayıda ülkenin eğitim bakanlığının yer aldığı Bakanlar Oturumu'nda konuşan Tekin, eğitimin evrensel önemi ve İslam medeniyetinin gelişmeleri üzerine vurgu yaptı.
Konuşmasında, Müslüman toplulukların dünyanın pek çok bölgesinde zulümlerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Tekin, “Başta Filistinli kardeşlerimiz İsrail tarafından soykırıma tabi tutulurken sessiz kalan Batı ülkelerinin, sessiz kalan kendini 'modern' diye ifade eden ülkelerin, kız çocukların eğitimi konusunda İslam referanslı hareket eden Müslüman toplulukları kız çocuklarının eğitim hakkını elinden almakla itham etmesi, suçlaması ve böyle bir algı operasyonuna girişmiş olması benim açıdan önemli bir şaşkınlık vesilesidir. O açıdan bu toplantıyı çok önemsiyorum. Bu anlamda Müslüman toplulukların eğitime, kadın ya da erkek ayrımı gözetmeksizin tüm insanların temel hak ve hürriyetlerine yaptığı vurguyu ifade eden güçlü bir ses olması açısından bu toplantıyı önemsiyorum.” dedi.
Tekin, İslam müktesebatının yalnızca ibadet ve ahlak kuralları değil; insan hakları, adalet ve eğitim gibi alanlarda evrensel sorumluluklar yüklediğini belirten Tekin, “Başta Filistinli kardeşlerimiz İsrail tarafından soykırıma tabi tutulurken sessiz kalan Batı ülkelerinin, sessiz kalan kendini 'modern' diye ifade eden ülkelerin, kız çocukların eğitimi konusunda İslam referanslı hareket eden Müslüman toplulukları kız çocuklarının eğitim hakkını elinden almakla itham etmesi, suçlaması ve böyle bir algı operasyonuna girişmiş olması benim açıdan önemli bir şaşkınlık vesilesidir. O açıdan bu toplantıyı çok önemsiyorum. Bu anlamda Müslüman toplulukların eğitime, kadın ya da erkek ayrımı gözetmeksizin tüm insanların temel hak ve hürriyetlerine yaptığı vurguyu ifade eden güçlü bir ses olması açısından bu toplantıyı önemsiyorum.” İfadelerini kullandı.
Türkiye'nin kız öğrencilerin okullaşma oranlarının başarısını da paylaşan Tekin, kız öğrencilerin okullaşma oranlarının ilköğretimde %95.6, ortaöğretimde %92 ve yükseköğretimde %50 seviyelerine ulaştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın bu konuda büyük destek sağladığını vurgulayan Tekin, imam hatip okulları gibi Türkiye'ye özgü modellerin, dini bilimler ile pozitif bilimler alanlarının eğitiminin birlikte verildiği mekanizmanın diğer İslam ülkeleri tarafından da örnek alınabileceği vurgusunu yaptı.
Tekin, İslam medeniyetinin geçmişten günümüze bilime, sanata ve insan haklarına yaptığı katkıları hatırlatarak, bu bilginin yalnızca bir övünç kaynağı değil, aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi'nde kadın hakları ve adalet konularında evrensel ilkeler ortaya koyduğunu hatırlatan Tekin, "Kadınlar boyutu Allah'ın emanetidir" hadisini anımsatarak kızların uzun süre eğitimine verilen öneminin, medeniyetin inşası açısından hayati olduğunu vurguladı.
Konferans kapsamında Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kendirbayeva Dogdurkul Sharsheevna ile gelen Tekin, Kırgızistan'da FETÖ bağlantılı okulların Türkiye Maarif Vakfına devredilmesinin önemine işaret etti. Ayrıca Somali Eğitim Bakanı Farah Sheikh Abdulkadir ve Pakistan Eğitim Bakanı Halid Makbul Siddiqui ile eğitim alanı iş birliğinin güçlendirilmesine önem verildiği üzerinde durdu.
Bakan Tekin, toplantının organizasyonunda emeği geçen sivil toplum günlerine ve Pakistanlı yetkililere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.