Ekonomi

Vergi İndirimi ile Erken Emeklilik Hayal mi Oldu?

SGK Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Torba Kanunla Neler Değişti?

İşveren SGK Prim Teşviki Düşürüldü
Yeni düzenleme ile birlikte işverenlere verilen 5 puanlık SGK prim teşviki 4 puana düşürüldü. Sadece imalat sektöründe iş yapan işverenler daha önceki uygulamada olduğu gibi 5 puan prim indiriminden yararlanmaya devam edebilecek.

Bazı Emeklilerin Emeklilik Hakları İptal Edilebilir
Engellileri ilgilendiren çok önemli düzenlemeler var. Vergi indirimi ile emekli olabilmek artık hayal oldu. %40 rapor alarak vergi indiriminden yararlanma ve erken emeklilik hakkı artık imkansız hale getirildi diyebiliriz. Vergi indirimi ile daha önceden emekli olanların raporu sürekli nitelikte ise bu kişiler yasadan etkilenmiyor. Ancak süreli rapor varsa bir yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu bunları kontrol muayenesine çağıracak. Kontrol muayenesinde en az gerekli olan yüzde 40 engel durumunun olup olmadığına bakacak. Eğer engellilik durumu yeni düzenleme şartlarına göre yüzde 40'ın altında ise emeklilik hakları iptal edilecek.

SGK Veri Paylaşımında Bulunacak
Yapılan düzenleme ile, SGK ile bankaların sigorta ve finans şirketlerinin, ticaret odalarının, sanayi odalarının, borsaların veya bunların teşkil ettiği birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıklarla veri paylaşımı olacak. Buradaki amaç, hizmet birleştirmede ya da emeklilik maaşı bağlamada yaşanan sorunların ortadan kalkmasını sağlamak.

İş Güvenliğiyle İlgili Düzenlemeler

İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili olarak 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38. Maddesi yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle birlikte işyeri sınıflandırmaları güncellenerek İş Güvenliği Uzmanlarının görev alabileceği tehlike sınıfları yeniden belirlendi. Buna göre:

  • Az tehlikeli işyerlerinde A, B veya C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
  • Tehlikeli işyerlerinde A veya B sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
  • Çok tehlikeli işyerlerinde yalnızca A sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
  • Kamu işyerleri dahil olmak üzere, 10 ve daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği hizmeti zorunluluğu getirildi.