Osmaniye’nin en önemli sulama yatırımı olan Kadirli Savrun Barajı’nın en önemli kısımlarından birisi olan ‘baraj gövdesi’nde imalat çalışmalarının başlayacağı müjdesini DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta verdi.
Kadirli Savrun Baraj’ında önemli aşama başlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, su kaynaklarını verimli kullanarak sürdürülebilir su yönetimi hedefiyle çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu kapsamda, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yapımı devam eden Savrun Barajı, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırma, yerleşim alanlarını taşkın risklerine karşı koruma ve içme suyu temini gibi birçok önemli amaca hizmet edecek. Barajın en kritik aşamalarından biri olan baraj gövdesi imalatına başlanacağı duyuruldu.
Savrun Barajı, 14 Bin Dekar Arazinin Sulanmasını Sağlayacak
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Savrun Barajı’nda çalışmaların hızla ilerlediğini belirterek, “Savrun Barajı tamamlandığında barajda depolanacak su ile 14 bin 144 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Bu, bölgedeki tarımsal üretimi artırarak çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmeye katkı sağlayacak,” dedi.
Barajda şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Balta, “Derivasyon tüneli, memba batardosu, içmesuyu rölekasyon hatları gibi çok önemli yapıların tamamlandığını ve gövde sıyırma kazılarında son aşamaya gelindiğini” ifade etti. Balta, çalışmaların kış mevsiminde de kesintisiz olarak devam edeceğini vurguladı.
Osmaniye’nin En Önemli Sulama Yatırımı
Savrun Barajı, Osmaniye’nin en önemli sulama yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor. Temelden yüksekliği 86,65 metre ve su depolama kapasitesi 91,53 milyon metreküplük olan baraj, bölgenin tarımsal faaliyetlerine büyük katkı sağlayacak. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajın sulama kapasitesinin yanı sıra, taşkın risklerini azaltma ve içme suyu temini gibi işlevlerle de bölgeye önemli faydalar sağlayacağını belirtti.
Balta, barajla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “DSİ olarak, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinin temel amacı, tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek ve sanayinin hammadde ihtiyacını karşılamaktır. Ayrıca, tarımın milli gelir içindeki payını artırarak ülkemizin ekonomik büyümesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Sulama ve Depolama Projelerinde Hızla İlerleniyor
Savrun Barajı, sadece Osmaniye için değil, ülke genelindeki sulama ve su kaynakları projelerinin önemli bir parçasını oluşturuyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajın inşası ile birlikte sulama altyapısının güçleneceğini ve verimli su yönetimi sayesinde bölgedeki tarım alanlarının daha etkin kullanılacağını belirtti.
Sulama projelerinin Türkiye'nin tarım sektörü için kritik olduğunu vurgulayan Balta, barajın tamamlanmasıyla birlikte, hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını kaydetti. DSİ'nin sulama ve su yönetimi çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini ifade eden Balta, Savrun Barajı’nın da bu hedeflere ulaşmada önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi.