Gündem

Tandır Ekmeğiyle Gelen Başarı Hikayesi

Erzincan’da göç ve imkânsızlıklar nedeniyle ilkokul 1. sınıftan sonra eğitimini tamamlayamayan 38 yaşındaki Deniz Kurutaş, dağ köyünden şehre gelerek kendi işinin patronu oldu.

Erzincan’da göç ve imkânsızlıklar nedeniyle ilkokul 1. sınıftan sonra eğitimini tamamlayamayan 38 yaşındaki Deniz Kurutaş, dağ köyünden şehre gelerek kendi işinin patronu oldu. Kurutaş, açtığı tandır ekmeği fırınıyla hem kendi ayakları üzerinde durdu hem de 10 kadına istihdam sağladı. Erzincan, çevre iller ve hatta yurt dışından gelen yoğun siparişlerle fırın, taleplere yetişemez hale geldi.

9 Yıllık Emek ve Doğallıktan Ödün Vermeyen Lezzet
Erzincan merkez İnönü Mahallesi’nde bulunan fırında, kadınlar geleneksel yöntemlerle tandır ekmeği üretiyor. Deniz Kurutaş, eşiyle birlikte yaklaşık 9 yıl önce kurdukları fırında, tamamen doğal ve katkısız üretime önem veriyor. Kurutaş, “Eşimle birlikte pastacılıkla başladık. Sonra kendi işimizi kurmaya karar verdik. Tandır ekmeğine olan talep bizi şaşırttı. 9 yıldır hiçbir katkı maddesi kullanmadan, annelerimizin köyde yaptığı gibi üretim yapıyoruz. Metal değmesin diye açma makinesi bile kullanmıyoruz. Hamuru elle açıyoruz, lezzet buradan geliyor” dedi.

Tandır Ekmeği: Erzincan’ın Vazgeçilmez Lezzeti
Tandır ekmeği, Erzincan’ın meşhur tulum peyniri ve yaprak dönerinin yanında olmazsa olmaz bir lezzet olarak öne çıkıyor. Kurutaş, “Tandır ekmeği, Erzincan mutfağının temel taşlarından biridir. Hem yerel halk hem de dışarıdan gelenler bu lezzeti çok seviyor” diye konuştu.

Kadınların Emekleriyle Büyüyen Bir İş
Fırında çalışan Gülhan Dadaş, tandır ekmeğinin yapım aşamalarını anlatarak, “Önce hamuru yoğuruyoruz, ardından kıvama gelmesi için bekletiyoruz. Sonra birimiz hamuru açıyor, diğerimiz tandırda pişiriyor. İşlerimiz çok yoğun, yurt dışından bile sipariş alıyoruz” dedi.

Geçmişten Günümüze Uzanan Bir Gelenek
Anadolu’da yüzyıllardır kullanılan tandırlar, Erzincan’ın dağ köylerinde hala varlığını sürdürüyor. Kadınlar, geceden mayaladıkları hamurları sabahın erken saatlerinde tandırda pişirerek, Türk mutfak kültürünün önemli bir parçası olan tandır ekmeğini üretiyor.

Deniz Kurutaş’ın başarı hikayesi, kadın girişimciliğinin en güzel örneklerinden biri olarak öne çıkarken, Erzincan’ın tandır ekmeği lezzeti de yurt içi ve yurt dışında adından söz ettirmeye devam ediyor.