Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminde lider konumda olan Mersin'in Mut ilçesinde, bu yılın ilk açık kayısı hasadı yapıldı. İlk ürünlerin kilosu 500 TL'ye kadar alıcı bulurken, önümüzdeki günlerde fiyatların 200-250 TL bandına düşmesi bekleniyor.
Mikroklima özelliği ve coğrafi işaretli Mut kayısısında bu sezon ilk hasadı gerçekleştiren üretici İshak Akdağ, topladığı ürünleri kilosu 500 TL'den satışa sundu. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, ilk ürünlerin halde 400-500 TL arasında alıcı bulduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde hasat artacağı için fiyatların 200-250 TL seviyelerine inmesini bekliyoruz" dedi.
Mut ilçesinde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapılırken, bu yıl zirai don nedeniyle beklenen 250 bin tonluk rekoltenin yaklaşık %20 azalarak 200 bin ton civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Başkan Yılmaz, "Don zararı olmasaydı çok daha yüksek bir verim elde edecektik. Ancak yine de kaliteli bir ürünümüz var ve pazarda iyi fiyat buluyor" ifadelerini kullandı.