Politika

2025 Zor Geçecek!

CHP'li Gürer, tarımdaki sorunları vurgulayarak, kuraklık, ithalat ve yüksek girdi maliyetlerinin 2025'i zorlaştıracağını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye tarımındaki sorunlara dikkat çekmek için TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Gürer, hükümetin tarım politikalarını eleştirerek, sektörde yaşanan ekonomik daralma ve üretim kayıplarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Gürer’in gündeminde ithalat, kuraklık, artan girdi maliyetleri ve denetim sorunları vardı.

“3 Yıllık Hedefler Değişmiyor, İthalat Durmuyor”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı 2024-2025 hedeflerini değerlendiren Gürer, ithalat bağımlılığının devam ettiğini belirtti. Gürer, “Bakan Yumaklı, daha önceki bakanlar gibi Türkiye’nin 3 yıl içinde hayvan ithalatını bitireceğini söylüyor. Ancak 2010’dan bu yana hayvan ithalatı durmadan sürüyor. Son iki yılda 1 milyon 200 bin baş hayvan ithal edildi ve 2010-2024 arasında canlı hayvan ve et ithalatına 11,3 milyar dolar harcandı,” dedi.

“Geçmişteki Anlaşmalar Fiyasko ile Sonuçlandı”

Gürer, Sudan, Nijer ve Venezuela ile yapılan tarım iş birliği projelerinin başarısız olduğunu hatırlatarak, bu projelerin büyük maliyetler getirdiğini vurguladı. Bakan Yumaklı’nın İran ve Suriye ile tarım iş birliği girişimlerini değerlendiren Gürer, “Türkiye’nin kendi sorunları çözülmeden dış ülkelerin tarımsal kalkınmasına odaklanılması yanlış bir önceliktir,” dedi.

“Kuraklık ve Girdi Maliyetleri Üretimi Tehdit Ediyor”

Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığının arttığını vurgulayan Gürer, kuraklığın ve artan girdi maliyetlerinin üreticiyi zorladığını belirtti. “Son bir ayda gübre fiyatları ciddi şekilde yükseldi. Mazot, tarım ilaçları, tohum gibi girdilerdeki artış, çiftçinin üretim yapmasını imkânsız hale getiriyor. 2025 yılının da 2024 gibi zor geçeceği açıkça görülüyor,” dedi.

“Yüksek Geçiş Ücretleri Ürün Fiyatlarını Arttırıyor”

Ankara-Niğde Otoyolu’ndaki geçiş ücretlerini eleştiren Gürer, “Bir otomobilin gidiş-dönüş maliyeti 1.180 lirayı buluyor. Kamyon ve tır geçiş ücretleri ise 1.245 liraya kadar çıkıyor. Bu yüksek ücretler, taşımacılık maliyetlerini artırarak ürün fiyatlarına yansıyor,” diye konuştu.

“Tarımsal Üretimde Sübvansiyon Şart”

Gürer, yem ve gübrede sübvansiyon uygulanması gerektiğini vurguladı. “Bakanlık, gübre ve yem maliyetinin %50’sini karşılamalı. Akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılarak çiftçiye gerçek destek sağlanmalıdır,” önerisinde bulundu.

“Denetim ve Şeffaflık Eksik”

Pestisit ve aflatoksin gibi sağlık risklerine değinen Gürer, ithal ürünlerde yeterli denetim yapılmadığını belirterek, “Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin kontrol sonuçları kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Daha sıkı denetim ve sürdürülebilir tarım politikaları şart,” dedi.

“Çiftçi Üretemezse Rafta Ürün Hayal Olur”

Girdi maliyetleri ve kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde ciddi düşüş yaşanacağına dikkat çeken Gürer, “2025’te de dar gelirlinin uygun fiyatlı ürünlere ulaşması mümkün görünmüyor,” ifadelerini kullandı. Gürer, modern sulama sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, su kaynaklarının doğru yönetilmesi çağrısında bulundu.

CHP’li Gürer, basın toplantısını şu sözlerle noktaladı: “Tarımda sürdürülebilirlik için kapsamlı destek, doğru politikalar ve denetim şart. Aksi takdirde hem çiftçimiz hem tüketicimiz zor durumda kalacak.”